2021-05-09 10:47:27• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Már csak egyetlen Szatmár megyei településen van jelen az afrikai sertéspestis

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Országszerte mintegy 350 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelen pillanatban - közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az aktív gócok száma öttel nőtt az elmúlt héthez képest, amikor 345-öt regisztráltak. Az április 29-e és május 6-a közötti héten kilenc új sertéspestisgócot azonosítottak: hármat Szilágy, kettőt Máramaros, és egy-egyet Bihar, Szeben, Suceava és Vaslui megyében. Ugyanakkor négy gócot sikerült felszámolni, kettő Maros és kettőt Szatmár megyében. Az utolsó, felszámolás alatt álló gócpont Avasfelsőfalu területén található


Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. A hatóság azonban hangsúlyozza, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a vírus által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: